Hagyományőrzés, Múzeum
Martonvásár egykori birtokosa a Brunszvik, majd a Dreher család volt. Idősebb Brunszvik Antalnak és utódainak köszönhető, hogy a török idők alatt és után teljesen elmocsarasodott, fátlan és lakatlan puszta újból kultúrtájjá formálódott, s kialakult az a gazdasági üzem, amelyet méltán emlegettek a legkiválóbb hazai nagybirtokokkal - Ercsi, Alcsút, Nagycenk stb. - egy sorban.

Egy jeles mezőgazda már 1865-ben "kísérleti állomásnak" nevezte az agrár-újítások előtt nyitott, kísérletező mintauradalmat. A kastély északkeleti szárnyának földszinti folyosóján látható helytörténeti kiállítás az intézet eme sajátos "eszmei elődjének" életébe enged bepillantást.
Az angolkert övezte martonvásári kastélyhoz jeles kultúrtörténeti emlékek fűződnek. A 19. század első éveiben több alkalommal is itt járt Ludwig van Beethoven, aki barátságban állt a zenerajongó Brunszvikokkal.

A nagy zenei géniusz több remekművét (köztük az Appassionata-szonátát) ajánlotta a Brunszvik testvéreknek, akik zenéjének ihletett tolmácsolói voltak. Beethoven szívéhez különösen Jozefin állt közel, akiben sokan a titokzatos "Halhatatlan Kedves"-t látják.
Martonvásár ma a hazai Beethoven-kultusz központja. A kastélyban működő, s a Magyar Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozó Beethoven Emlékmúzeumot a Kutatóintézet tartja fenn.

Ma már az országhatáron túl is népszerűek, ismertek a nyaranta rendszerint három alkalommal, a több mint 2000 főt befogadó szigeti hangversenykertben 1958 óta megrendezett Beethoven-hangversenyek. E páratlan hangulatú szabadtéri koncerteken a Nemzeti Filharmonikusok mellett időről időre jeles hazai és külföldi művészek működnek közre.
A kastély egykori lakói közül elsőként Brunszvik Teréz (1775-1861), a kisdedóvás és nőnevelés ügyének lelkes apostola érdemel említést, aki 1828-ban Budán, az angol "infant school" mintájára megnyitotta hazánk, sőt Közép-Európa első óvodáját.  
A mintaszerűen gazdálkodó Brunszvikok művelt, művészeteket kedvelő, mecénáshajlamú birtokosok voltak. A kutatóintézet "a hajdannak eme jobb szellemét" változatlanul tovább élteti.

Erre utalnak az intézeti klub, a Brunszvik Klub hajdan volt emlékezetes estjei csakúgy, mint ma a házi koncertek vagy a "Brunszvik Teréz Szellemi Hagyatéka" Alapítvány intézet által is támogatott, közkedvelt rendezvényei, amelyek révén "a martonvásári kastély" hazánk kulturális életében változatlanul jelen van.
Oldal nyomtatása