Kalászos gabona kutatás
Kalászos Gabona Nemesítési Osztály

A kalászos gabona nemesítési kutatások célja a jövő számára is értékes genotípusok leírása és megőrzése, új nemesítési alapanyagok előállítása (pre-breeding), a szelekció hatékonyságát növelő módszertani fejlesztések, valamint fajtaelőállító nemesítés, elsősorban a kontinentális klímájú Kárpát-medence számára.

Bár a kutatások elsősorban az őszi búzára koncentrálódnak, folynak kísérletek tavaszi búzával, durum búzával, őszi- és tavaszi árpával, tritikáléval, rozzsal, zabbal és tönkölybúzával is.

 
Kalászos Gabona Rezisztencia Nemesítési Osztály

Az osztály fő feladata a biotikus (különböző növényi betegségek) és az abiotikus (fagy, aszály, hő stb.) stressztényezők által kiváltott élettani hatások tanulmányozása és a velük szemben ellenálló genotípusok létrehozása.

E munka a nemesítéssel és a környezetvédelemmel van szoros kapcsolatban. Elsősorban a kalászos gabonafajtákkal foglalkozik, ugyanakkor a legfontosabb eleme a biológiai növény- és környezetvédelemnek, a költségtakarékos termesztési eljárásoknak, valamint az egészséges táplálékul szolgáló élelmiszer alapanyag előállításának.
Oldal nyomtatása