Kukorica kutatás
Kukorica kutatás
Kukoricanemesítési Osztály

Az intézetben több mint 50 éve folyó, nemzetközileg is elismert kukoricanemesítési kutatások eredményeként született genetikai anyagok és nemesítési módszerek, valamint a modern genetikai és biotechnológiai ismeretek felhasználásával új kukorica genotípusok létrehozása.

Feladata továbbá az intézet birtokában lévő kukorica genetikai tartalékok megőrzése, a rendelkezésre álló genetikai variabilitás fenntartása és gazdagítása. Feladata a kukorica abiotikus és biotikus stresszekkel szembeni tartós rezisztencia kialakítása, a kukoricatermesztés és a vetőmagtermesztés biztonságának növelése a genetikai háttér javításával, a fenntartható fejlődés követelményeinek megfelelően.
Növénytermesztési Osztály

A növénytermesztési kutatások kukoricában és búzában alapvetően szabadföldi kisparcellás kísérletekben végzett kutatómunkán alapulnak. Az osztály fő feladata egyrészt a kukorica- és búzatermesztés fejlesztését megalapozó kísérletek folytatása a potenciális termőképesség mind teljesebb realizálása, a termésminőség és termésstabilitás növelése érdekében. Másik fő feladata a martonvásári kukoricahibridek és búzafajták specifikus agronómiai reakcióinak tanulmányozása.

 
Oldal nyomtatása